Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Jamie Kip

Hoofdgerecht
Bron: Jamie Oliver

Ingrediënten

1 stuk scharrelkip
Tuinkruid, verse, gehakte
4 el. olijfolie
1 citroen
4 bladen laurier
2 takjes rozemarijn, verse
Zout
Peper, zwarte, gemalen

Benodigde materialen: een voorverwarmde braadslee, een voorverwarmde oven, wat keukenpapier en een mes.

Bereidingswijze

Neem voor de tuinkruiden bij voorkeur basilicum, peterselie en marjolein.

Verwarm de oven en de braadslee voor op 225 graden Celsius (gasovenstand 7).

Snijd de citroen door midden. Was de kip van binnen en van buiten en dep het beest zo droog mogelijk met keukenpapier. Wrijf de buikholte in met zout en pak dan het puntje van het vel op de borstkant. Zorg dat het niet scheurt en trek het voorzichtig naar boven. Wurm met je andere hand het vel los van het borstvlees. Het zit vast met een stukje weefsel en je kunt dat laten zitten en er aan weerskanten langs gaan, of proberen het in het midden door te snijden.
Strooi wat zout in de ruimte die je hebt gemaakt en stop er de gehakte kruiden in. Sprenkel er ook een klein beetje olijfolie in.
Stop de citroen, laurier en rozemarijn in de buikholte. Trek het vel over het borstvlees naar voren, zodat er geen ‘bloot’ vlees is. Vouw de vleugelpunten naar binnen en bind de kip zo stevig mogelijk op.

Snijd de bouten 3 of 4 keer in en wrijf ze in met wat van het kruidenmengsel. Op die manier kan de hitte direct in het vlees van de bouten doordringen, zodat ze sneller gaar worden. Wrijf met je vingers een beetje olijfolie in het vel van de kip en strooi er zeer royaal zout en peper over.

Neem de hete braadslee uit de oven en giet er wat olie in. Leg de kip erin met de borst naar beneden en zet de braadslee terug in de oven. Laat de kip 5 minuten bakken en leg het beest op de andere borst. Laat nog 5 minuten bakken en draai de kip om.
Braad de kip 1 uur bij een temperatuur van 225 graden Celsius (gasovenstand 7).

Gebruik het vet dat van de kip in de braadslee druipt om je aardappelen te bakken of laat de aardappelen tegelijk met de kip in de braadslee gaar worden. Het vel moet krokant zijn en de kruiden hebben het vlees hun aroma gegeven.

Sate Ayam

Indonesische kipsaté Ingrediënten voor ongeveer 25-30 stuks houten satéprikkers 1 kilo kippendijfilets Voor de 1ste

Lees verder...

BBQ Helden

BBQ–helden heeft recepten voor vlees, vis en gevogelte. BBQ-helden.nl Of check BBQ helden op Pinterest

Lees verder...

Aardappelsalade

Ingrediënten800 gram vastkokende aardappels geschild en gehalveerd100 gram ham (dikke plak) in blokjes4 augurken in

Lees verder...