Er zijn ontelbaar veel recepten voor nasi in omloop. Uiteraard voor de traditionele nasi goreng uit Indonesië. Maar ook voor de Surinaamse variant (die ik stiekem lekkerder vind). Deze is ontstaan doordat de Javanen de Nasi Goreng naar Suriname brachten en die maakten hier weer hun eigen variant op met de voor Surinamers zo bekende kruiden.
Mijn Surinaamse nasi is een mengeling van recepten. Door invloeden van mijn schoonmoeder, schoonzus en beste vriend heb ik een eigen versie ontwikkeld. Ik vind het echt zo’n zondagrecept. De dag ervoor zet ik dan vast het komkommer in het zuur, ‘s ochtends marineer ik de kip en begin van de middag maak ik al de nasi. Al de smaken hebben dan heerlijk de tijd om in het eten te trekken. En ‘s avonds eten we dan lekker met elkaar. En vaak de volgende dag ook, want het is altijd veel te veel :).
In de nasi verwerk ik trassie (gedroogde garnalenpasta) en gedroogde garnalen. Als je hier niet van houdt, kun je het met gemak eruit laten.
Wat je nodig hebt voor 4-6 personen
– 500gr basmatirijst
– 1 grote ui
– 6-8 teentjes knoflook
– 2-4 maggiblokjes (kleine blokjes)
– 1 klein stukje trassie (niet meer dan de grootte van een 10ct muntje, toko)
– 1tl zwarte peper
– 1/2tl pimentpoeder
– 2cm verse gember in 2 stukjes gehakt
– 1 kipfilet
– 50gr/klein bakje gedroogde garnalen (toko)
– zoete ketjap manis (toko)
– zoute ketjap/chinese black soy (toko)
– 3 stengels selderij (alleen de blaadjes)
– 100gr doperwten (diepvries is prima)
– zonnebloemolie
Kook de rijst gaar en laat deze afkoelen. Laat de gedroogde garnalen een half uurtje wellen in een bakje water.
Er zijn 2 manieren om de kip te bereiden:
1. Kook de kip gaar in water waar je een bouillonblokje en takje selderij aan toevoegt. Laat de kipfilet afkoelen en pluis deze of snijd ‘m in kleine stukjes (voor als je weinig tijd hebt).
2. Smeer de kip in met een verkruimeld maggiblokje en laat deze een uur marineren in de koelkast. Bak de kipfilet vervolgens gaar en met een krokant jasje in de olie. Laat de kipfilet afkoelen en pluis deze fijn.
Hak de ui en knoflook fijn. Hak de blaadjes selderij fijn en bewaar deze in een bakje voor later.
Verwarm wat zonnebloemolie in een wok en bak hierin het ui/knoflookmengsel zachtjes. Voeg na circa 2 minuten de zwarte peper, pimentpoeder, stukjes gember, 2 maggiblokjes en de trassie toe. Voeg een klein scheutje water toe zodat het niet aanbakt, maar een papje wordt. Bak dit nog even een paar minuten door. Voeg daarna de gepluisde of stukjes kip toe en de garnalen. Bak dit wederom een minuutje of 2 mee. Als laatste gaan de doperwten erin, ongeveer een minuutje.
Zet het vuur wat zachter en voeg de helft van de rijst toe. Doe hier 4 eetlepels zoute ketjap en 2 eetlepels zoete ketjap bij. Ga nu heel goed roeren met 2 pollepels. Iedere korrel rijst moet een bruin laagje krijgen, neem hier de tijd voor. Voeg daarna de andere helft toe met nog 3 eetlepels zoute ketjap en 1 eetlepel zoete ketjap. Wederom heel goed roeren totdat alle rijstkorrels mooi bruin zijn. Als laatste roer je de stukjes selderij erdoor.
Serveer de nasi met bijvoorbeeld kipsaté en zuur van komkommer. Of met deze Surinaamse kip en roergebakken snijbonen (met een beetje knoflook en ui). Ook lekker met gewokte spinazie en stukjes ei (maak een paar hele dunne omeletjes die je vervolgens in smalle reepjes snijd).