Ingrediënten voor de soep:
1 (soep) kip
djahe (vers)
1 sereh stengel
laos (vers)
5 tenen knoflook
3 kemirinoten
2 salemblaadjes
2 drejoekblaadjes
3 rode pepers
stukje trassie
2 theelepels koenjit
theelepel vetsin
selderij
hele ui met schil
kippenbouillonblokken
Ingrediënten maaltijd:
witte kool
vaste aardappels
plakrijst
prei en/of ui
hardgekookt ei
sambal trassie
Bereiding soep:
Alle ingrediënten in ongeveer 3 liter water goed gaar koken. Zeven en fijngesneden kip en selderijblaadjes toevoegen. Bewaar een derde van de kip (de vetste stukjes) om later te bakken.
Bereiding maaltijd:
De witte kool (250gr.) even blancheren. Kook de in blokjes gesneden aardappel en de rijst met weinig zout. Snijd de prei heel fijn en de eieren (5st.) in stukjes.
Kipstrooisel:
Bak de bewaarde kipstukjes samen met veel ui, knoflook en sambal –trassie in olie totdat het strooisel lekker krokant en pittig is.
Serveren van de Soto:
Schep op een diep bord eerst wat rijst dan kool en aardappel, daarop prei, ui en ei. Daaroverheen de soep en voor de liefhebbers het pittige kipstrooisel.
Officieel hoor je de sambal-trassie erbij te eten dus bij elke lepel een beetje sambal meepikken vanaf de rand van je bord. Maar door de soep is ook erg lekker.
Kroepoek erbij en smullen!
Slamat makan ofwel Smakelijk eten…