Teriyaki-saus: 2 dl sojasaus, 2 dl sake, 1 dl mirin (Japanse zoute wijn – of cream-sherry), 50 gr suiker. Vermeng de sojasaus met de sake, de mirin en de suiker in een pan en laat het mengsel onder goed roeren warm worden tot de suiker is gesmolten.
Aan de kook brengen en wat laten inkoken is ook een optie.
Laat de saus afkoelen. De saus kan onmiddellijk worden gebruikt of in de koelkast worden bewaard.
Optioneel: Voeg wat wokolie en/of sesamolie, gemberpoeder en/of wat knoflook toe.
Unagi-saus: 250 cc lichte sojasaus, 1 grote gekneusde teen knoflook, 1 tl gemberstukjes, 1 lenteui in 4-5 stukken, 2 el suiker en wat honing Bereiding: Verhit alle ingredienten op laat vuur, blijven roeren tot de suiker en honing gesmolten zijn. Zachtjes in laten koken. De saus moet iets dikker worden, maar niet te dik, want als het afkoelt wordt hij nog dikker. Naar smaak meer soja of juist suiker toevoegen. Als de saus klaar is even zeven.
Spicy mayo: Meng de volgende ingrediënten goed door elkaar: 2 el Japanse Mayo (Hellman’s), 1 tl chilisaus (bijvoorbeeld Sambal Asli, te krijgen bij de Toko), 3 el sesamolie, 1 tl unagi saus, 1 tl geroosterde sesamzaadjes, 1 el zalmeitjes, 1 el fijngehakte lente-ui.